Urologisk, Gynækolgisk og Obstetrisk FysioterapiUNDERSØGELSE OG BEHANDLING

En GynObs Fys er uddannet til at lave en indvendig undersøgelse af bækkenbunden.
Først og fremmest skal jeg understrege at en indvendig undersøgelse hos en GynObs Fys ikke er det samme som hos gynækologen! Ingen stigbøjler eller instrumenter!

Alle patienter informeres om bækkenbundens anatomi og funktion inden undersøgelsen. Patienter skal give sit samtykke til undersøgelse.

Undersøgelsen er en blid og rolig undersøgelse og vurdering af bækkenbunden. Herunder den generelle knibefunktion, muskelstyrke og udholdenhed, evnen til afspænding af bækkenbunden, muskeltonus, smerter, koordination samt vurdering af arvæv og eventuelle skader på muskulaturen.
Den indvendige undersøgelse foretages kun hvis det er relevant og du har mod på det.


BÆKKENBUND OG KNIBEØVELSER

Bækkenbunden består af bindevæv, muskler, nerver og blodkar og lukker bækkenet nedadtil. Når musklerne trækker sig sammen støttes underlivsorganerne og  der opstår et knæk på urinrør, skede og endetarm. Dette  knæk lukker bækkenet og sørger for, at vi kan holde på urin, luft og afføring.

Bækkenbundsmusklerne sidder fast på halebenet, siderne af bækkenet og på skambenet. 


Knib knib knib men hvordan??
Mange kvinder kniber forkert og mange kvinder ved ikke hvordan et knib skal føles.
Et knib skal starte bagfra (endetarmen). Et knib skal ikke være anstrengende og det er vigtigt at lære at isolere knibet, så hele kroppen ikke spænder op under knibet. Du kan knibe for hårdt og for meget, og det er afgørende for din funktion i bækkenbunden, at du også lærer at afspænde og slippe knibet.
Jeg synes visualiseringen med blåbærret plejer at virke rigtig godt.
Forestil dig at du skal samle et blåbær op med endetarmen uden at mase det!! Du skal blot løfte det op uden at tabe det. Så skal du lægge blåbærret ned igen forsigtigt. Gentag proceduren og se om det virker for dig.
Hvis du er i tvivl om dit knib, så kontakt en GynObs Fysioterapeut og få hjælp og vejledning. Det er en rigtig god investering i dig og din krop.