Rectus diastase

Rectus diastase defineres som et mellemrum på 2,7cm eller mere mellem højre og venstre rectus abdominis.  Mellemrummet mellem højre og venstre rectus adominis er skabt af linea alba (kollagenbindevæv).

Rectus diastase forekommer oftest hos nyfødte og gravide kvinder. Det kan dog også forekomme hos enhver voksen kvinde eller mand. Rectus diastase er mere almindeligt hos flergangsgravide.

Under en graviditet bliver bindevævet blødere, så mavemusklerne kan trække sig fra hinanden og gøre plads til fostreret. Efter fødslen begynder bindevævet gradvist at samles og fører derved mavemuskulaturen sammen over midtlinjen igen. Afhængig af bindevævets kvalitet og hvor stor og udspilet maven var under graviditeten, trækker maven sig spontant sammen igen. Nogle kvinder oplever dog, at deres bindevæv ikke samles igen spontant indenfor 8 uger. Diastasen kan være fra to til fem fingers bredde, alt efter hvor udtalt det er. Hos disse kvinder kan den rette træning og vejledning hjælpe. I enkelte sjældne tilfælde kan en rectus diastase være så alvorlig, at der skal en lægefaglig vurdering til med henblik på en evt. operation. Gå altid til egen læge, hvis du er i tvivl.

Hvordan ved du om du har rectus diastase. Du kan have forskellige symptomer ved rectus diastase. Nogle af de mere almindelige symptomer er:

  • Din mave ændrer form, når du belaster den, fx når du ligger i en planke. Det kan være den indtager en toblerone-agtig form når du rejser sig fra liggende eller laver en mavebøjning.
  • Maven kan også føles mere blød i midtlinjen.
  • Der kan være fordøjelsesproblemer.
  • Nogle føler sig mere oppustet, føler maven er større om aftenen og efter måltider og i en sådan grad at nogle stadig synes de ser gravide ud.

Du kan mindske dine symtomer med den rigtige træning. Det er ikke sikkert, at dine muskelbuge  kommer helt tæt sammen igen, men det er ikke nødvendigvis afgørende for dine symtpmer. 

Din evne til at genopbygge stabilitet og fasthed i bindevævet er det afgørende og et vigtigste formål med genoptræningen.

Det er vigtigt at pointere at du gerne må bevæge dig og træne med delte mavemuskler.