Nedsynkning/prolaps af underlivsorganer

Har du oplevet tyngde, en bule i skeden, fornemmelsen af at noget er ved at falde ud af underlivet, trykkende og pressende fornemmelse i skede eller endetarm, problemer med vandladning eller afføring eller inkontinens? Disse symptomer kan det være et tegn på nedsynkning/prolaps.

En nedsynkning opstår, når der er en svækkelse af bækkenets muskler, sener og bindevæv, og disse ikke kan holde organerne på plads. Det opstår typisk efter fødsler, men kan også opstå ifm. forstoppelse, hormonelle forandringer, tunge løft, overvægt, kronisk hoste, og kan være genetisk betinget.

Der er forskellige former for nedsynkning.
- Cystocele (blæren)
- Enterocele (tyndtarm)
- Rectocele (endetarm)
- Uterusprolaps (livmoder)
Og der er selvfølgelig også forskellige grader af tilstanden.
Halvdelen af alle kvinder over 40 år får nedsynkning, men kun 6% oplever symptomer (sundhed.dk). Det er ikke en unormal tilstand, men det kan være volsomt ubehageligt og ofte føre til en masse begrænsninger i hverdagen.

Hvis du er i tvivl om du har en nedsynkning eller oplever symptomer, kan du hos en GynObs Fysioterapeut få en indvendig undersøgelse og vurdering af dit underliv, og du vil få råd og vejledning til afhjælpning af symptomer. Der er hjælp at hente og det er ikke en tilstand du skal lade stå til eller bare leve med!


Gode råd til dig, der oplever symptomer på nedsynkning/prolaps.


- undgå forstoppelse og sørg for at din fordøjelse er optimal
- undgå at presse på toilettet (det gælder både ifm vandladning og afføring)
- træn din bækkenbund og brug den😉
- juster og tilpas dine aktiviteter/træning
- vægttab hvis du er overvægtig
- overvej vagifem hvis du er i/over overgangsalderen
- overvej støttepessar
- hvis man ikke har effekt ved nogle af de ovenstående ting, kan en operation være en mulighed.