Smerter

Det anslås, at der årligt er omkring 300.000 danske kvinder, der søger læge på grund af smerter i underlivet, Smerterne inddeles i akutte, kroniske og cykliske smerter.

Hyppige årsager til akutte underlivssmerter er urinvejsinfektion, underlivsbetændelse, blindtarmsbetændelse, en bristet cyste på æggestokken eller en spontan abort.

Den hyppigste årsag til kroniske underlivssmerter er muskelspændinger i underlivet eller hoftebøjeren. Det kan også skyldes endometriose, muskelknuder i livmoderen, forstoppelse, langvarig ubehandlet kalmydiainfektion, seksuelle overgreb eller spiralbrug.

Cykliske smerter er underlivssmerter der varierer i takt med menstruationscylussen. Det kan være i forbindelse med ægløsning eller menstruation eller begge dele.

Kroniske underlivssmerter kan være placeret i den ene eller begge sider af underlivet, i den nedre del af maven, i lysken, i lænden med eller uden udstråling i benene, omkring halebenet, dybt i sæderegionen og eller i skeden. Smerterne kan være konstante eller komme som jag.

Behandlingen af underlivssmerter består typisk af udspænding og afspænding af muskulaturen i underlivet, instruktion i afspænding og udspændingsøvelser samt selvbehandling af bækkenbunden og vejledning til smertehåndtering.  Der vil typisk indgå indvendig behandling af bækkenbundens muskulatur ved behandling af underlivssmerter.